21-04-2022

De liefde voor machines zat er al vroeg in bij security-specialist Karlo Luiten. En ging er ook niet meer uit. Bij zijn vorige werkgever, een groot IT-bedrijf, miste hij nog één ding: vrijheid. Die krijgt hij als franchise-ondernemer bij Nivo wel.

‘Met een vers middelbareschooldiploma op zak, stond ik als tiener voor een keuze: wil ik een carrière als basisschoolleraar of ga ik, plat gezegd, iets met computers doen? Het leek me leuk om de wereld mooier en beter te maken door kinderen les te geven. Alleen sprak de PABO-opleiding me niet zo aan. 

Sinds ik me kan herinneren heb ik bovendien al een fascinatie voor machines. Als kind haalde ik de videorecorder uit elkaar om te kijken of het me lukte om ‘m ook weer in elkaar te zetten. Op mijn tiende had ik thuis mijn eerste Linux-omgeving geïnstalleerd.’

De wereld mooier maken

‘Het werd, kortom, een computercarrière. Ook omdat veel van de leuke kanten van het leraarschap hierin net zo goed terugkomen. Je kunt de wereld ook mooier maken door organisaties digitaal te beschermen. 

En het beeld van IT’ers mag mede door televisieprogramma’s misschien anders zijn, maar deze branche kan juist een heel menselijke zijn. Probeer een IT-omgeving maar eens in je eentje te beveiligen vanaf je donkere zolderkamer. Dat werkt niet. Je moet een brug leggen tussen business en beveiliging. Een systeem ontwikkelen dat werkbaar is voor mensen die weinig van IT weten. Goed communiceren is cruciaal.

Hier, bij Nivo, heb ik er nog een mooie bonus bijgekregen. Vrijheid. Bij het grote IT-bedrijf waar ik hiervoor werkte, kreeg ik gewoon een opdracht die ik uit moest voeren. Als franchise-ondernemer kies ik zelf mijn klussen uit. Ze vertrouwen op mijn professionaliteit en helpen me zelfs nog met de facturering.’

Risico-analyse

‘Natuurlijk, er komt wel een bepaalde onzekerheid kijken bij het ondernemerschap. De risico-analyses die ik voor mijn werk vaak uitvoer, heb ik daarom ook maar eens op mezelf toegepast. En ik kwam tot de conclusie dat het wel meevalt met dat risico, in een superhete markt als deze.

Voorlopig loopt het precies zoals ik hoopte. De inkt op mijn franchise-contract was nog niet droog, of er kwam al een mooie klus voorbij die past bij mijn specialisatie: informatiebeveiliging. Voor tenminste een halfjaar werk ik als Information Security Officer bij een organisatie in de medische sector. 

Elke dag is anders. Het ene moment moet ik achter een incident aan, het andere schrijf ik beleid of richtlijnen. En mocht ik er na een halfjaar op uitgekeken zijn, wat ik niet verwacht, dan kan ik altijd weer iets anders gaan doen.’

Nieuwsgierig jongetje

‘Dat nieuwsgierige jongetje, dat altijd wilde weten hoe dingen werkte, is er trouwens nog steeds. Als ik bijvoorbeeld hoor van een nieuw soort hack, duik ik er altijd diep in. Hoe is het in zijn werk gegaan? Welke stappen zijn er uitgevoerd? Mijn werk is nog steeds ook mijn hobby. Ik denk dat ik dus wel kan zeggen dat ik als tiener de juiste keuze heb gemaakt.’