25-11-2021

Ieder jaar organiseert Nivo een zomerschool voor de Nivo consultants die in dienst zijn of actief zijn als franchise ondernemer en externe deelnemers (‘Vrienden van Nivo’). Dit keer is het thema ‘Sky is not the limit’, met als onderwerpen Software Defined Radio (SDR), analoog en digitaal zenden, machine learning en Docker. Vanwege COVID-19 is de zomerschool verschoven en houden we het in de herfst en in de winter.

Het idee van de zomerschool is ontstaan omdat in de zomerperiode normaliter geen evenementen rond kennismanagement plaatsvinden, terwijl de reguliere werkzaamheden wel gewoon doorgaan. We organiseren vier zomerschool avonden rond een thema, waarbij we één onderwerp behandelen die we over vier avonden verdelen of iedere avond een ander onderwerp. De zomerschool vindt plaats op een centrale locatie in het land. We starten de avond met een diner en sluiten af met een borrel en een hapje, zoals we gebruikelijk doen bij de Tech Talk avonden die we ook organiseren.

De eerste avond gaan we aan de slag met Software Defined Radio. Alle deelnemers beschikken over een BeagleBone Green (een Single Board Computer) of krijgen een nieuwe uitgereikt. Nivo heeft meerdere zomerschool avonden georganiseerd met de BeagleBone Green, waaronder Internet of things (IoT) en Cybersecurity. De software voor de avond, een OS en een aantal applicaties, is voorbereid en staat op een SD-kaart. Alle deelnemers ontvangen een nieuwe SD-kaart.

Software Defined Radio opent mogelijkheden voor het ontvangen van radiosignalen die voorheen alleen mogelijk waren met dure en complexe installaties. De deelnemers aan de zomerschool krijgen allen een SDR stick om hands-on radiosignalen op te kunnen vangen.
De SDR stick is een low-cost USB ontvanger die aan aangesloten kan worden op een laptop of een bijvoorbeeld een BeagleBone Green. Door de SDR aan te sturen kunnen radiosignalen ontvangen en gedecodeerd worden.

Tijdens deze avond zijn OpenWebRx (www.openwebrx.de) en Othernet (www.othernet.is)  gedemonstreerd. De deelnemers zijn aan de slag gegaan met de SDR en de BeagleBone Green om de data die een aantal weerstations uitzonden op te vangen en te decoderen met behulp van de applicatie rtl_433. Voor de snelle deelnemers was de uitdaging de ontvangen data naar een MQTT server te sturen voor verdere verwerking.