31-05-2022

Van klussen aan modeltreinen tot een bestuursfunctie bij een netwerkvereniging. Tijn Buijs, consultant bij Nivo, is er maar druk mee. En dat legt hem geen windeieren.

‘Pinokkio en Assepoester zijn buren, de kleine Zeemeermin ligt in een viswinkel. In de wereld die wij bouwen, wonen de bekende sprookjesfiguren samen in één dorpje, omgeven door bergen en bossen. En overal tussendoor zoeven onze modeltreinen, over tientallen meters spoor.

Het was in 2008, tijdens een bezoekje aan een modelspoorvereniging, dat ik echt enthousiast werd over miniatuurtreinen. Daar ontdekte ik namelijk dat je zulke treinen ook met de computer kunt aansturen. Ik werd lid van de vereniging, en richtte  er in 2019 met vrienden zelf eentje op: NSV Zuidwest. Eén keer per week komen we samen in een ruimte boven een modelbouwwinkel. En ik houd me dan voornamelijk bezig met het automatiseren van de treinbaan.

IT is meer dan mijn werk. Het is altijd al een hobby van me geweest. Ik houd ervan om te testen en experimenteren. En als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook vol voor. Dus toen ik een door mij aangeschafte server besloot op te hangen in het datacentrum van netwerkvereniging ColoClue, was ik daar binnen enkele maanden lid van het bestuur en de netwerkcommissie. 

Inmiddels help ik al jaren mee met het online houden van de servers van leden van ColoClue. En ik leerde in de tussentijd enorm veel over netwerkbeheer. Ik werkte op dat moment nog voor een systeembeheerder. Maar door mijn activiteiten voor ColoClue werd steeds duidelijker voor me dat ik in mijn professionele leven ook met networking aan de slag wilde gaan.

En toen stuitte ik bij een klant op een consultant van Nivo. Hij maakte me enthousiast voor het bedrijf en stelde voor om met de recruiter van Nivo te gaan praten. Het bleek een schot in de roos.

Inmiddels kan ik dus wel stellen dat mijn overstap naar networking de juiste is. Het onderwerp interesseert me zo, dat ik ook thuis – in mijn vrije tijd – netwerken bouw. Hoor ik bijvoorbeeld over een nieuwe techniek, dan ga ik die thuis ook uitproberen, om te ontdekken wat wel en niet kan. Omdat ik het leuk vind. En omdat ik zo praktijkervaring opdoe.

Wat ik doe in mijn vrije tijd, heeft dus veel impact op mijn leven. Dankzij mijn interesse in modeltreinen deed ik in 2021 mee aan het televisieprogramma ‘De Grote Kleine Treinencompetitie’ van Omroep Max. En nog belangrijker: zonder mijn vrijwilligerswerk bij ColoClue was ik nooit bij Nivo uitgekomen. En dat is toch een mooie bijvangst van een leuke hobby.’